Bilbelte og løse gjenstander

Månedens HMS-tema

Hver måned kjører vi «Fei for egen dør» kampanje knyttet opp mot trafikksikkerhet og bilkjøring. Målet med kampanjen er holdningsskapende arbeid internt. Ansatte i TK Gruppen ønsker å være gode representanter og belyse tiltak til økt trafikksikkerhet. Vi ønsker også å kunne bidra til økt fokus på HMS og trafikksikkerhet hos våre kunder og samarbeidspartnere.

FEI FOR EGEN DØR: Månedens tema er bilbelte og løse gjenstander. Selv om mange er flinke med bruk av bilbelte, er det mange ting å tenke på.

Bilbelte – en selvfølge?

Heldigvis er det mange av oss som ser på bilbelte som en selvfølge. De fleste av oss er stort sett flinke til å bruke bilbelte, men er alle like bevisst på hvordan man bruker det?

I om lag 4 av 10 dødsulykker er det faktisk ikke blitt brukt bilbelte, og som sjåfør har man mye ansvar, både for seg selv og medpassasjerer. Dersom du selv ikke er sikret når du kjører kan du være til enormt stor skade for andre i kjøretøyet. Om du har med deg barn under 15 år i bilen er det ditt ansvar at de er sikret. Trolig ville mellom 30 til 40 færre personer blitt drept i trafikken hvert eneste år dersom alle brukte bilbelte, alltid! Dette gjelder både i bil og buss.

BRUK BILBELTE: Det å sikre seg selv og medpassasjerer med bilbelte er det minste du kan gjøre for økt sikkerhet i trafikken.

Hvordan bruke bilbelte riktig?

Hvor tung er du, og hva har dette å si? Vi mennesker er godt vant til å forflytte oss i kjøretøyer, og det ligger kanskje ikke naturlig for oss å tenke over energien. I følge Newtons annen lov er kraften som et legeme utsettes for proporsjonal med legemets akselerasjon. Et eksempel på dette kan være en person på 60 kg. Dersom denne personen kolliderer med bråstopp i 80 km/t, vil dette si at kroppen som settes i bevegelse er omtrent 1500 kg.

De fleste av dagens biler ivaretar deg som sjåfør på mange måter. Deformasjonssoner på bilen opptar energi og bilbelte skal holde deg på plass. Vi mennesker har mange livsviktige organer inni oss å ta vare på, tenker du ofte på disse?

SIKKERHET I BILEN: Ta vare på deg selv og dine medpassasjerer. Sikre de som er med, og bruk bilbelte på riktig måte.

Uansett hvem som sitter på med deg i bilen, hvordan vi sikrer oss og bruker bilbelte er svært relevant. Nå er vi inne i en tid hvor vi har på oss tykke klær, og dette kan skape avstand fra beltet og kroppen. Dersom man står ovenfor kraftige oppbremsinger eller bråstopp vil det være en større belastning på indre organer.

Hoftebeltet skal ikke hvile på bløtdelsorganer, men sitte godt på hoftebena som tåler mye mer. At det ikke er krøll eller vridning på beltet er også en selvfølge når det kommer til riktig bruk av bilbelte.

Vi sikrer oss selv, men hva med lasten?

En annen viktig ting man bør tenke på er løse gjenstander. Nå er det juletider og folk handler gjerne ekstra mye. Har du tenkt på hva som skjer med lasten dersom du får behov for en kraftig oppbremsing? Det er viktig å tenke på hvordan man plasserer handlevarene eller andre gjenstander.

HUSK Å SIKRE LASTEN: Mange har en oppfatning om at tunge gjenstander «står av seg selv» – dette stemmer ikke!

Sikring av last handler om å forhindre at gjenstander blir satt i bevegelse. Det er friksjon som avgjør når gjenstander starter en bevegelse. En nyttig huskeregel er at man bør bruke bagasjerommet til større gjenstander. Tunge ting skal stå så lavt som mulig i kjøretøyet.

Løse gjenstander

. Løse gjenstander skal sikres. Et godt eksempel er barn og nettbrett – står nettbrettet fast eller holder barnet ditt nettbrettet?

NETTBRETT I BILEN: Både foreldre og barn får mye glede av nettbrett i bil. Her anbefaler vi å sikre nettbrettet ved å feste det sikkert opp.

Et nettbrett veier rundt en halv kilo. Dersom du kjører bilen i 50 km/t vil nettbrettet komme i bevegelse med en kraft tilsvarende 12 kg. Vi anbefaler på det sterkeste å sikre gjenstander i bilen, også små gjenstander som nettbrett og lignende.

Kjør forsiktig i høytiden

Man bør tenke seg godt om hvordan man selv og medpassasjerer er sikret i kjøretøyet, og hvordan man bruker bilbelte. I tillegg til dette er det er vi inne i en tid hvor man kan kjenne på et ekstra stress, og det er mange ute på veiene. Vi ber alle om å være ekstra forsiktig på veiene. Riktig god førjulstid!

Nyttige lenker:

Feil bruk av bilbelte kan gi alvorlige skader

Bruk av bilbelte