Månedens HMS-tema: Sikring av barn i bil

Sikring av barn i bil

Vi ønsker å dele holdningsskapende kampanjer, både for våre ansatte og dere som kunder og samarbeidspartnere. Våre verdier handler om mennesker i samhandling, og våre tjenester og produkt skal bidra til økt sikkerhet og at nullvisjonen på norske veier oppnås. Sikring av barn i bil er alltid aktuelt, og gjerne blant småbarnsforeldre. Samtidig er det et ekstremt viktig tema å belyse. Visste du at mange slutter for tidlig med å sikre barna i bilen?

Visste du at mange slutter for tidlig med å sikre barna i bilen?

Hvorfor er dette så viktig?

Heldigvis blir vi stadig bedre av å sikre barn i bil. Resultatet er at vi har færre drepte og skadde i bil. Likevel er det slik at ved kontroller avdekker både Politi og Statens Vegvesen feil og mangler ved sikring av barn i bil. Sjåføren vil i dag få forelegg om manglende sikring av barn under 15 år. Regelverket sier at barn som er lavere enn 150 cm, skal bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet. Dersom det ikke finnes godkjent sikringsutstyr, kan barn under 150 cm og over 135 cm bruke ordinært bilbelte. Barn som er under 135 cm skal sikres med sikringsutstyr tilpasset barnets vekt.

Sjåføren vil i dag få forelegg om manglende sikring av barn under 15 år.

Bakovervendt barnesete

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at småbarn er best sikret ved å sitte bakover. Det anbefales at man har de bakovervendt til barna er minst fire år gamle. Dette henger sammen med barnets fysikk og anatomi. Barnets hode utgjør større prosentandel av kroppsvekten enn hos oss voksne. Dette gjør at nakken blir ekstra belastet ved kollisjon. Ved å sitte bakovervendt reduseres faren, og man får en redusert belastning. Dersom barnet sitter med kjøreretningen og det skjer en frontkollisjon, vil barnets nakke og hode få stor bevegelse. Dette er fordi hodet kastes frem, mens kroppen holdes fast av selene i barnesetet. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet kan også få en kraftig tilbakesleng med belastning på nakke og hodet.  

Det anbefales at man har de bakovervendt til barna er minst fire år gamle. Dette henger sammen med barnets fysikk og anatomi.

Vanlige feil ved bruk av sikringsutstyr

  • Man leser ikke bruksanvisningen godt nok
  • Selv om barnet sitter godt sikret i bilstolen, står gjerne bilstolen for løst i setet
  • Beltene er ikke strammet godt nok, eller barnet har for mye klær
  • Barn sitter foroverlent for tidlig
  • Bilbeltet sitter ikke riktig

Andre ting man bør tenke på…

  • Riktig bruk av bilbelte er en viktig forutsetning for at man skal komme fra trafikkuhell/ulykker
  • Tenk at bilbeltet skal sitte godt over hoftebena, og tett inntil kroppen. Beltet skal gå tett fra skulderen og ned
  • Barn som slutter for tidlig med sikringsutstyr vil ikke få mulighet til å korrigere beltet bra nok til kroppen, dette vil derfor utgjøre en større fare
  • Unngå tykke plagg, selen skal sitte tett til kroppen!

Kjør forsiktig!